Sunday, June 21, 2009

ARKITEKTURPOLITIKK // fra Tromsøsamtalene

I to dager har Kjersti Nerseth, NALs president vært i Tromsø. En dag med byens arkitekter og en dag med byens administrasjon og politikere.
Temaet er regjeringens kommende arkitekturpolitiske handlingsplan. Spesielt engasjerende var møtet med leder for byutviklingskomiteen Eduardo da Silva(AP), byplanssjef Erik Øwre og arkitekter fra Tromsø, Bodø og Mo i Rana. Nerseth viser til Tromsø som forbilde nasjonalt med de to store byutviklingsprosessene Spillet om Tromsø/1995 og Byutviklingens år/2005.
En intens og flott diskusjon oppsto rundt den siste prosessen som jo var igangsatt av politikerne, men som ble ledet og gjennomført med en ledelse på utsiden av systemet.
Se visepresident i NAL, Gisle Løkken sin aviskronikk i tidligere post på bloggen.
Vi syns byplanssjefen oppsummerte drøftelsene på en fin måte da han sa: ”Kanskje det er på tide å lansere noen helt nye ambisjoner for byen”. Mer om dette senere….!
I møte med ordfører Arild Hausberg og kulturråd Irene Valstad Simonsen kom det interessante i at Tromsø kommunes parole om 100% barnehagedekning faktisk har ført til en rekke fine prosjekter som er prisbelønnet og som har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Altså et dristige politiske signaler får arkitekter til å ta seg helt ut og bli oppfinnsomme. Avisa Nordlys samlet deltakerne ute i solen og trykket lien spalte dagen etter. Vi synes presidentens Norgesturne er flott, og er glad for den innlevelse hun viser. Spesielt gleder vi oss til redaktøren av Arkitektnytt kommer med et helt nummer om denne dramatiske krysningen gjennom landet.


1 comment:

  1. Et helt nummer av Arkitektnytt faktisk :)

    ReplyDelete